Bli mer kommunikativ, chefen!

Blom tipsar

Det är ganska arbetsamt att vara en bra chef. Leveranser ska vara bra, företaget ska gå bra och medarbetare ska må bra. Och så ska du vara bra på kommunikation också! Ja, att leda handlar ju om att kommunicera. Ibland tänker jag att det är ganska små justeringar som behövs för att någon ska bli lite mer kommunikativ (och mindre informativ) som chef. Eller som medarbetare för den delen.

Så jag skrev ner ett gäng tips på vad du kan göra, mer konkret, för att bli mer kommunikativ.

Bli mer kommunikativ - 5 tips

1. Lyssna mer. Informera mindre.

Var nyfiken på vad människor berättar och undrar. Träna dig på att ställa öppna frågor. Minska din sändningstid helt enkelt.

En öppen fråga är en fråga som inte kan besvaras med ja eller nej, utan som uppmuntrar en person att berätta och dela med sig av tankar eller synpunkter. Tidigare i år sammanställde jag en pdf med exempel på öppna frågor som flera kontakter på LinkedIn delade med sig av. Läs gärna inlägget och ladda ner dokumentet.

Öppna frågor - en väldigt bra lista

2. Skapa bättre möten

Många av oss deltar på många möten. Vi är också många som leder möten. Men många möten är inte särskilt bra. Förbättra de möten du leder genom att:

  • vara tydlig med syftet
  • låta (olika) människor komma till tals
  • sammanfatta vad ni kommit fram till.

Och du, utse någon annan att leda mötet om du faktiskt inte är bra på det!

3. Planera din kommunikation

Måste jag skriva en kommunikationsplan, tänker du? Det kanske blir resultatet, att du dokumenterar din planering i ett dokument, men det börjar med att du tänker till. I förväg.

För att du ska komma ihåg att planera din kommunikation och hur du gör det, är det bra med systematik. En förberedd lista med frågor kan vara ett sätt. Sätt upp den på väggen eller spara den i mobilen. Exempel på frågor:

  • Vilka människor berörs? Vad vet de och vad behöver de veta?
  • Vad vill jag uppnå med kommunikationen? Ska människorna bara känna till eller ska de även ska förstå eller till och med tycka om?
  • Vilka kanaler och format passar bäst utifrån vad jag vill uppnå? (Möten, skriftlig info, film…)
  • Vad är mitt budskap? Är något extra viktigt?
  • När ska saker kommuniceras? Vad behöver tajmas och synkas, i tid och med andra?

4. Two stars and a wish

Om du vill bli mer kommunikativ är ett konkret sätt att be om feedback, att helt enkelt fråga kollegor och medarbetare vad du gör bra i din kommunikation. Och vad du kan göra bättre. Läskigt? Ja, men mycket lärorikt!

"Two stars and a wish" är en bra och enkel metod när du ber om feedback. Du ber en person om återkoppling på två saker du gör bra och en sak som personen önskar att du utvecklar eller gör mer av.

5. Kolla in inspiratörerna

Mitt sista tips för att bli mer kommunikativ är att inspireras av andra. Fundera en stund, vilka runt omkring dig tycker du är bra på kommunikation? Vad är det som de gör bra? Och på vilket sätt? Be gärna någon av dem dela med sig av sina tankar och tips kring kommunikation.

Sådär, det var ett gäng tips hur du kan göra för att bli lite mer kommunikativ. Och tänk på att det sällan handlar om att informera mera, utan faktiskt om att lyssna in, skapa delaktighet och tydlighet.

Vill du bli mer kommunikativ? Låt oss höras!

Namn
E-post(Obligatoriskt)
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

2020 Blom Communication.
Webbplatsen är skapad av 
AlizonWeb AB
heartuserusersheart-pulsediamondmiclistbold